Algı yönetimi, gündelik hayatımızda ne kadar aşina olmadığımız bir terim ise de o kadar da içinde yaşadığımız bir kavramdır. Algı da seçicilik bireysel kararlarımızdan tutun da bizi ikili ilişkilerimizden gelecek planlamamıza kadar her alanda etkileyen en önemli faktördür. Bilinçli bir nesil yetiştirmek için toplumun nasıl speküle edildiğini bilmek, kültürel dejenerenin farkında olmak mutlak suretle zaruri. Peki algıda seçicilik olayı, insanın irade işlevine ne kadar etki eder?
Bir süpermarkette çocuk sıkıldığında istemsizce; ailesinden uzaklaşması, çevre reyonlara göz atmadan ilgisiz tavırlar sergilemesi, yerinde sayması, sabırsız hareketler ile kasaya doğru yol alma vb hareketleri ile sorumlu şahsın (baba, anne, bakıcı, abi vs) uzağında olmak sureti ile otoritenin bilinçaltına ‘huzursuzluk’ mesajı verir. Mesul kişi anlamlandıramadığı bu hali bastırmak için acele hareket eder, kendisi de alışverişten sıkılır. Bilinçaltının telkini ile alışverişi bırakıp marketten kaçma yoluna gider ki bu noktada bilinçaltı ve üstünün çatışması başlar.
Mesul kişinin marketten ayrılma isteği ve alışverişi yapma gerekliliğinin zihninde ki karmaşasından çıkan sonuç listeye dikkat etmeden sadece birincil gereksinimler ile marketten çıkıp endişeyi üzerinden atmasıdır.
Peki ya çocuk velisinin yanında kalıp zaman geçtikçe alışveriş arabasının arkasında oyalansaydı ve alakasız reyonların arasında ilgisiz ama keyifli tavırlar sergileseydi? Bu durumda mesul kişi çocuğun rahatlığını farkeder ve bilinçaltına rehavet mesajı giderdi. Tahteşşuuru bu huzurunu uzatmak için markette lüzumsuz kalmak ister bilinç ise alışveriş görevini hatırlatır neticede de mesul kişinin hareketlerinde ağırlık meydana gelir, listeyi defalarca kontrol eder ve farklı markalar arasında fiyat endeksi yapardı, ürünlerin; son kullanma tarihi, f/p oranı, içindekiler gibi kıyaslamalarını yapar birçok gereksiz ayrıntıya takılır alışverişini eksiksiz tamamlardı.
Şimdi iki senaryoyu da irdeleyelim. İlk senaryoda alışveriş eksikliklerle tamamlanırken ikinci senaryoda ihtiyaç fazlası ürünlerle alışveriş biter.
Liste bizim algımızdır. Çocuğun tavırları ve beden dili algı operasyonudur, her iki senaryonun sonucu algı da seçiciliktir.
Berkay ERDOĞAN